Gellak: hoe lang blijft het zitten en hoe verwijder je het?
Dit moet je weten over gellak!
Gellak is het meest gebruikte nagelsysteem van de afgelopen 10 jaar. Door de ontwikkelingen op het gebied van gellak zijn de behandelingen alsmaar vriendelijker en eenvoudiger geworden. Het aanbrengen van gellak is steeds gemakkelijker en met het verwijderen van de gellak ontstaat nog nauwelijks schade aan de natuurlijke nagel.
Hoe lang blijft gellak zitten?
Om zo lang mogelijk te genieten van mooie gelnagels, is niet alleen een hoge kwaliteit product van belang maar ook een geschikte nagellamp en een goede werkwijze.
De nagellamp die gebruikt wordt voor het uitharden van de nagels moet afgestemd zijn op de gellak die gebruikt wordt. Alleen zo wordt het beste resultaat behaald en blijft de gellak zo lang mogelijk zitten. Bij de beschrijving van een nagel lamp staat voor welke soorten gellak deze geschikt is. Weet je niet welke nagellamp je het beste kunt gebruiken? Lees dan onze blog ‘Welke nagellamp is het beste?’.
Naast een hoge kwaliteit product en een passende nagellamp is ook de werkwijze essentieel voor langdurig mooie gelnagels. Hierbij zijn de volgende drie fases enorm belangrijk:
- Voorbereiden van de natuurlijke nagel. Het is belangrijk dat de natuurlijke nagel schoon en vetvrij is, zodat de gellak goed kan hechten.
- Aanbrengen van de gelnagel/gellak. Het aanbrengen van gellak moet uiterst precies gebeuren. Over het algemeen dient een gellak twee keer dun aangebracht te worden. Let hierbij op dat je de lak niet te dik aanbrengt. Wanneer de lak te dik is kan de UV straling van een nagellamp hier niet doorheen en krijg je het ‘kaassoufflé’ effect. Hard van buiten, zacht van binnen. Daarnaast mag de gellak niet op de nagel of nagelriem terecht komen in verband met het opbouwen van allergie.
- Afwerken van de nagel. Het afwerken van de nagel gebeurt met een top coat. Deze moet uitgehard worden onder de gel nagellamp.
Wanneer deze fases goed en zorgvuldig doorlopen worden mag je verwachten dat een gellak 14 tot 21 dagen blijft zitten.
Gellak verwijderen
Gellak is in de meeste gevallen een afweekbaar product. Het voordeel hiervan is dat de kans op schade aan de natuurlijke nagel erg klein is.
Wanneer je een gellak gebruikt die niet afweekbaar is, dan moet je de gehele gellak met een vijl verwijderen. Je loopt dan het risico dat je de natuurlijke nagel alsmaar dunner maakt. Een dunne nagel kan niet alleen behoorlijke pijnlijk zijn, maar kan er ook voor zorgen dat de vervolgbehandelingen steeds minder aangenaam zijn en de gellak minder goed blijft zitten.
Voor het verwijderen van de afweekbare gellak wordt enkel een fijne vijl gebruikt om de glans van de nagel af te vijlen. Wanneer dit is gebeurt gebruik je een afweek vloeistof, ook wel een soak off remover genoemd. Kies indien mogelijk voor een afweek vloeistof van het zelfde merk als de gellak die je hebt gebruikt.
De soak off remover breng je aan op het watje in de afweekfolie. Afweekfolies zijn folies die je om de vingers kunt wikkelen. Breng voldoende afweekvloeistof aan op het watje en wikkel vervolgens de afweekfolie om de vinger. Het is belangrijk dat de folie strak genoeg om de vinger zit zodat deze goed contact kan maken met de gellak.
Na de nagels 10 tot 15 minuten in de folie te hebben laten weken, zal het grootste gedeelte van de gellak er gemakkelijk af te halen zijn. Haal de afweekfolie van de vinger af en verwijder met een watje het grootste gedeelte van de gellak. Zijn er nog restjes gellak aanwezig? Schraap dit er dan voorzichtig af met een houten bokkenpootje.
Lukt dit niet? Laat de vingers dan nog 10 tot 15 minuten weken in een schaaltje met afweekvloeistof. Tip: gebruik hiervoor een bakje met knikkers, zodat je maar een klein beetje soak off remover hoeft te gebruiken.
Na het verwijderen van de gellak
Wanneer de gellak volledig verwijderd is en de klant wil geen nieuwe gellak, dan kun je met een polijstvijl de nagels weer tot hoogglans polijsten. Daarnaast kan er eventueel nog blanke nagellak aangebracht worden.
Wil de klant na het verwijderen van de gellak weer nieuwe gellak, dan kun je gewoon weer vooraan starten met het gellak proces.